Stołówka szkolna
Regulamin stołówki szkolnej
Szkoły Podstawowej Nr 9 z Oddziałami Mistrzostwa Sportowego
im. Władysława Jasińskiego „Jędrusia” w Mielcu
Obowiązuje od 1.09.2021r
- Stołówka jest miejscem spożywania posiłków przygotowanych przez pracowników kuchni szkolnej dla uczniów oraz pracowników szkoły oraz dzieci z Przedszkola Miejskiego nr 8 w Mielcu.
- Do korzystania z posiłków w stołówce szkolnej uprawnieni są:
- uczniowie, wnoszący opłaty indywidualne na konto szkoły 37102049130000980201376508
- uczniowie, których dożywianie dofinansuje MOPS / GOPS
- nauczyciele i pracownicy zatrudnieni w szkole
- dzieci z przedszkola Miejskiego nr 8 w Mielcu
- Posiłki na stołówce szkolnej wydawane są:
- dla przedszkola: śniadanie godz.800, obiad godz. 1100, podwieczorek godz.1335
- dla szkoły: obiad od godz. 1130 do 13.30.
- Opłatę za obiady należy uiszczać z dołu do 15 dnia następnego miesiąca na konto szkoły.
Nie uiszczenie opłaty w podanym terminie będzie równoznaczne z rezygnacją z obiadów w stołówce szkolnej. Zwroty z nadpłat za niewykorzystane obiady będą zwracane na konto bankowe rodzica / opiekuna. - Wysokość opłaty ustala się comiesięcznie uwzględniając ilość dni pracy szkoły w danym miesiącu. Opłatę od 01.09.2021 za jeden dwudaniowy posiłek dla ucznia ustala się 5,00 zł., dla pracownika szkoły 8,30 zł.
- Podczas wydawania obiadów zabrania się pobytu w pomieszczeniach stołówki osobom nie spożywającym posiłków, w tym również rodzicom uczniów.
- Z posiłków można korzystać wyłącznie w stołówce, stołówka nie prowadzi sprzedaży na wynos.
- Informacje o nieobecności ucznia na obiedzie należy zgłaszać w danym dniu do godz. 830 lub w dniu poprzedzającym nieobecność telefonicznie Nr tel. 017 787 54 03 lub osobiście w księgowości szkoły. Brak informacji o nieobecności na obiedzie nie będzie respektowane przy odpisie.
- W przypadku planowanej nieobecności w szkole ( wycieczki, Zielona Szkoła) należy zgłosić ten fakt przynajmniej jeden dzień wcześniej.
- Rezygnację z korzystania ze stołówki szkolnej należy zgłosić do księgowości, najpóźniej do ostatniego dnia poprzedzającego miesiąc.
- Uczniowie korzystający ze stołówki zobowiązani są do pozostawienia kurtek w szatni, tornistrów przed stołówką.
- Podczas pobytu w stołówce uczniowie zachowują się kulturalnie.
- Nadzór nad uczniami sprawuje nauczyciel dyżurny zgodnie z grafikiem dyżurów.
- Po spożytym posiłku naczynia i sztućce należy odstawić do wyznaczonego okienka.
- W stołówce oraz na tablicy ogłoszeń wywieszony jest aktualny jadłospis na dany dzień
- Obowiązkiem Kierownika Świetlicy jest rzetelne sporządzanie i prowadzenie na bieżąco listy uczniów korzystających z obiadów , za które ponosi pełną odpowiedzialność.
Kuchnia/jadalnia – procedury
- Personel kuchenny i pracownicy administracji oraz obsługi sprzątającej powinni ograniczyć kontakty z uczniami oraz nauczycielami.
- Pracownicy kuchni powinni zachowywać (w miarę możliwości ) odległość między stanowiskami pracy, a jeśli to niemożliwe – środki ochrony osobistej.
- Szczególną uwagę należy zwrócić na utrzymanie wysokiej higieny, mycia i dezynfekcji stanowisk pracy, opakowań produktów, sprzętu kuchennego, naczyń stołowych oraz sztućców.
- Wprowadza się zmianowość wydawania posiłków uczniom, w miarę możliwości w stałych grupach wg ustalonego harmonogramu. Przerwy obiadowe piętnastominutowe zaplanowane są po czwartej i piątej lekcji. Na pierwszej przerwie obiadowej z jadalni korzystają uczniowie klas 4 i 5, na drugiej klasy 6, 7 i 8. Uczniowie przebywający na świetlicy (po odbyciu zajęć lekcyjnych) będą jeść obiady po przerwach obiadowych (w czasie lekcji).
- Uczniowie przestrzegają ustalonego harmonogramu.
- Dania wydawane są przez osobę do tego wyznaczoną przez szefa kuchni.
- Uczniowie podchodzą do miejsca wydawania posiłku po swoje porcje zachowując odpowiedni dystans 1,5m.
- Pracownik wydaje porcję obiadową łącznie ze sztućcami uczniom w naczyniach wielorazowych, wykładając je na zdezynfekowane miejsce odbioru przez ucznia posiłku.
- Po zakończeniu jedzenia, uczeń odnosi naczynia i sztućce na wyznaczone miejsce.
- Po spożyciu posiłku przez uczniów, pracownik kuchni myje i dezynfekuje stoły i krzesła oraz miejsce wydawania posiłków przed wydaniem obiadu kolejnej grupie uczniów.
- Obowiązuje mycie w temperaturze min 60 stopni lub wyparzanie naczyń i sztućców wielorazowych.
- Obowiązuje monitorowanie prac porządkowych.
Informacja
W czasie panowania pandemii COYIT-19 do Regulaminu Świetlicy dołączony jest dokument „Organizacja pracy świetlicy i stołówki szkolnej na rok szkolny 2020/21.